Kolagen
KOLAGEN
13 sierpnia 2018
Kolagen LyoColl 200 mg
KOLAGEN – w naszym codziennym życiu
12 października 2018
Kolagen

Kolagen

Kolagen wieprzowy, wołowy czy rybi fakty i mity.

Kolagen wieprzowy czy wołowy a może rybi który najlepszy? W sieci znajduję się wiele sprzecznych ze sobą informacji na temat jakości i kolagenu w zależności na jego pochodzenie. Różnicę pomiędzy kolagenem liofilizowanym a hydrolizowanym opisywaliśmy już wcześniej, więc w ramach uściślenia pod uwagę w analizie bierzemy wyłącznie kolagen liofilizowany, kategorycznie wykluczając hydrolizat który jest najzwyklejszą bezwartościową żelatyną. No właśnie kolagen liofilizowany ale który? Bardzo często lobbowane treści producenta rozmijają się z faktami wręcz obrastają mitami o kolagenie a w zasadzie jego różnicami i swoją efektywnością w zależności od pochodzenia. Kolagen rybi, najczęściej stosowany w suplementach często określany najlepszym, czy to prawda?

Faktem jest iż kolagen pochodzenia rybiego to mechanicznie oddzielona skóra wraz z ośćmi, w przetwórstwie rybnym jest to najczęściej tak zwana kategoria trzecia produktu co to znaczy? Że produkty kategorii trzeciej w przetwórstwie są przeznaczone do utylizacji lub karmy dla zwierząt paradoksalnie ryb, chyba że producent w przetwórni ryb zmieni w trybie administracyjnym i technologicznym ich przeznaczenie. Kolejnym istotnym faktem jest to że rybia skóra może zawierać wiele zanieczyszczeń różnego rodzaju począwszy od metali ciężkich do różnego rodzaju pasożytów wynikające ze środowiska w jakim została wyhodowana oraz często rodzaju pokarmu stosowanego w trakcie jej hodowli. Prawdą jest jednak iż ryby przeznaczone do spożycia powinny być badane i w przypadku hodowli znajdować się pod ścisłą kontrolą lekarzy weterynarii, lecz odławianie ryb każdej z osobna i ich badanie jest technicznie niemożliwe tym samym nie są jednostkowo badane na zawartość szkodliwych zanieczyszczeń czy antybiotyków, a jedynie wyrywkowo sztuki z partii dla wykonanego odłowu . Kolagen rybi czy i w jakim stopniu jest pokrewny z ludzkim, pierwsza ważna różnica to że ryby są zmienno cieplne czyli odwrotnie niż człowiek, co to znaczy że wyodrębniony z ryby kolagen przy temperaturze już 22 ̊C ulega rozpadowi stając się bezwartościowym białkiem. Kolejną istotną różnicą kolagenu rybiego a kolagenu jaki znajduje się w ludzkim organizmie to jego budowa a dokładnie pokrewieństwo aminokwasów z których jest zbudowany i wynosi zaledwie kilkadziesiąt procent, co to znaczy że jego suplementacja przekazuje nam tylko część aminokwasów niezbędnych do odbudowy w naszym organizmie kolagenu. By to zobrazować wyobraźmy sobie że kolagen to budowlane rusztowanie w którym brakuje większej części jego elementów, by spełniał swoje przeznaczenie musimy go uzupełnić o brakujące elementy bez których w innym przypadku jest bezwartościowy i się rozsypie nie spełniając swojej funkcji . Jednak największy mit o rybim kolagenie to jego transwerbalność , co to znaczy że producenci różnego rodzajów kremów czy serum rozpisują się o jego przenikaniu przez skórę ze względu na jego strukturę-budowę małą cząsteczkowość . Brzmi niewiarygodnie a jednocześnie tak absurdalnie i nie realnie, lecz niektórzy z największego mitu o kolagenie stworzyli wręcz klucz w rozmowach ze swoimi klientami, bo gdyby tak było oznaczało by że człowiek może żywic się przez skórę przez którą przenikają białka bezcenne dla naszego życia. Więc czemu producenci suplementów czy kremów używają w swoich produktach kolagenu rybiego, odpowiedź jest bardzo prosta ze względu na łatwiejszą dostępność oraz koszty pozyskania znacznie niższe od kosztów kolagenu wieprzowego czy wołowego. Niemniej jednak wybór pomiędzy kolagenem rybim liofilizowanym a hydrolizowanym rybim, wieprzowym czy wołowym jest oczywisty. Jaki zatem kolagen jeśli nie hydrolizowany i nie liofilizowany rybi?

No tak mamy kolagen potocznie zwanym morskim z alg, lecz to już jest totalna fantazja producentów którzy stosują go swoich produktach i nawet nie wymaga większego rozwodzenia nad tą kwestią, gdyż śmiem twierdzi iż znalazły by się osoby które zaczną wdrażać teorię pokrewieństwa alg z organizmem człowieka. Algom można wiele bardzo dobrego przypisać ale z pewnością nie w kwestii odbudowy kolagenu jakiego nasz organizm potrzebuje.

Pozostaje zatem poddać analizie kolagen wieprzowy i wołowy . Analogicznie pokrewieństwo porównawcze do kolagenu rybiego, wieprzowy lub wołowy jest pozyskiwany każdorazowo z indywidualnej sztuki, co to znaczy że każda sztuka zwierzęcia jest identyfikowalna posiada swój numer coś w rodzaju pesel zwierzęcia a nawet tak zwany paszport w którym jest cała jego historia, dzięki czemu znamy jego pochodzenie rodzaj prowadzonej hodowli czy nawet karmienia dla konkretnej sztuki oraz nazwisko lekarza weterynarii który nadzorował hodowlę. Kolejna ważna różnica to że każda sztuka zwierzęcia z której pozyskany jest kolagen wieprzowy czy wołowy jest pod ścisłą codzienną opieką lekarza weterynarii i Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego co gwarantuję najwyższą jakość pozyskanego kolagenu. Dodatkowo zespół lekarzy weterynarii pobiera każdorazowo próbki celem przeprowadzenia wymaganych badań i dopuszczenia do spożycia w imieniu Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego. Kolagen wieprzowy i wołowy zachowuje swoje pierwotne właściwości nawet przy temperaturze 38 ̊C nie ulegając rozpadowi, właściwość tą uzyskując dzięki temu iż pochodzi od ssaków. Czy kolagen wieprzowy lub wołowy jest pokrewny z ludzkim a jeśli tak to w jakim stopniu, wieprzowy to pokrewieństwo na poziomie aż 92% wspólnych aminokwasów, i dotąd jest to jedyne źródło kolagenu posiadające tak dużą wspólną ilość aminokwasów pokrewnych z ludzkim. Przytoczone już wcześniej rusztowanie celem zobrazowania pokrewieństwa ilości aminokwasów już w przypadku kolagenu wieprzowego czy wołowego uświadamia jak duże ma to znaczenie w efektach suplementacji a w konsekwencji działania jaki kolagen przyjmujemy. Kolagen wieprzowy czy wołowy również nie jest transwerbalny, co to znaczy oczywiście że nie posiada zdolności przenikania przez skórę celem jej odbudowania i tu należy podkreśli że żaden wyodrębniony kolagen nie posiada takich właściwości, jedyna forma efektywnego kolagenu który chcemy uzupełnić w naszym organizmie to wyłącznie suplementacja, organizm otrzymując codzienna porcję naturalnego liofilizatu kolagenu doskonale sobie poradzi z jego wchłonięciem i umiejscowieniem. Często klienci mylnie odczuwają stosowanie kremów z kolagenem twierdząc że skóra jest bardziej naciągnięta, sprężysta tak to prawda proszę wykonać samemu mały test w domu rozrabiając żelatynę w wodzie i delikatnie nanieść ją w okolice oczu, poczujemy iż nasza skóra będzie naciągnięta wynika to z samej właściwości roztworu oddziaływującego na skórę zasychając na niej a nie na wnikaniu w jej głąb. Wyodrębnienie kolagenu wieprzowego czy wołowego przy zastosowaniu labo technologii procesu liofilizacji jest nieporównywalnie droższe i technologicznie złożone, wpływając na fakt iż zastosowany kolagen liofilizowany wieprzowy lub wołowy wpływa na wysoką końcową cenę suplementacji . Co otrzymujemy w zamian najwyższą jakość pod ścisłą kontrolą Głównego Inspektoratu Weterynaryjnego i Głównego Inspektoratu Sanepidu, kontrolującego od początku do samego końca jego pozyskania i wyodrębnienia. Kolagen wieprzowy czy wołowy liofilizowany to bezcenne właściwości o najwyższej skuteczności uznanej przez profesjonalistów, wynikające z zastosowanej labo technologii pozyskania oraz zachowanych pierwotnych właściwości tak bardzo zbliżonego swoją budową do ludzkiego kolagenu. Czy istnieje taki kolagen w postaci suplementacji ? Jedynym producentem i dystrybutorem na rynku Polskim jest Lyofarm oferujący wieprzowy naturalny liofilizowany kolagen LyoColl 200mg, podkreślając jednocześnie iż jest to największa dawka liofilizowanego kolagenu w jednej kapsułce o najwyższej skuteczności.