Kolagen professional LyoColl ®
Kolagen w sporcie?
18 grudnia 2018
Kolagen naturalny liofilizowany

Kolagen naturalny liofilizowany

Kolagen naturalny - jak go odbudować?



Czym jest kolagen? Jak powstaje w naszym organizmie naturalna postać kolagenu? Za co w naszym organizmie kolagen jest odpowiedzialny? Który rodzaj naturalnego kolagenu odbuduje moje stawy, czy zniszczoną skórę? To podstawowe pytania na które musimy znać odpowiedz, by świadomie i skutecznie wspomagać odbudowę kolagenu w naszym organizmie. ?

W sieci możemy znaleźć wiele artykułów, które często są najzwyklejszymi mitami powielanymi przez kolejne osoby, które nie mają kompletnie żadnej wiedzy na temat kolagenu, w konsekwencji nieświadomie wprowadzając w błąd swoich czytelników!

Czy można więc w kilku słowach zapisać najważniejsze fakty i kluczowe informacje o białku młodości jakim jest kolagen?



Spis streści


1.Kolagen – czym jest


2.Kolagen naturalny – budowa


3. Kolagen - jak powstaje


4.Kolagen - jak dostarczyć go do organizmu


5.Kolagen – jak go pozyskać


6.Kolagen – za co odpowiada


7.Kolagen - rodzaje


8.Kolagen – znaczenie jakości


9.Kolagen – poprawna suplementacja


10.Kolagen – konsekwencje niedoboru





1.KOLAGEN – czym jest?


Kolagen jest białkiem, które znajduje się w całym naszym organizmie i z którego jesteśmy zbudowani. Oczywiście kolagen nie jest jedynym białkiem, które tworzy nasz organizm, nie jesteśmy zbudowani wyłącznie z białka kolagenowego. Niektóre narządy posiadają w swojej budowie więcej białek kolagenowych niektóre mniej, jednak prawie każdy z organów posiada w swojej budowie kolagen i jest niezbędny do jego poprawnego funkcjonowania.

2.KOLAGEN NATURALNY – budowa


Kolagen naturalny to białko kolagenu, które tworzy zbiór połączonych ze sobą aminokwasów. Co to znacz? By to zrozumieć musimy wiedzieć, że białko kolagenu, które znajduje się w naszym organizmie jest efektem końcowym złożonego procesu jego budowy, który zachodzi w naszym organizmie. Aminokwasy z których powstaje kolagen są bezwzględnie wymagane do jego budowy, bowiem brak zbioru ściśle określonych aminokwasów uniemożliwia jego odbudowę. Brak jednego z aminokwasów takich jak glicyna, prolina, alanina, czy lizyna jest równoznaczna z dysfunkcją naszego organizmu w efekcie czego przestaje on odbudowywać w nim utracony naturalny kolagen. W ściśle określonym schemacie połączeń aminokwasów powstają łączenia tworzące ich zbiór, by w efekcie końcowym powstał z nich bezcenny kolagen.

3.KOLAGEN jak powstaje?


Kolagen w ludzkim organizmie powstaje w procesie syntezy łączenia ze sobą określonego zbioru aminokwasów i to właśnie z niego jest zbudowany. Niestety aminokwasy z których zbudowany jest kolagen występują w bardzo małych ilościach w pożywieniu jakie na co dzień spożywamy, ponadto bardzo często już w trakcie samej obróbki termicznej zostają uszkodzone, stając się najzwyklejszą żelatyną. W efekcie czego nasza codzienna dieta jest bardzo uboga w bezcenne aminokwasy, których nasz organizm tak bardzo potrzebuje, by móc odbudowywać naturalny kolagen. Nienaruszona postać aminokwasów o pierwotnych właściwościach, która przedostanie się w naszych posiłkach, rozpoczyna swoja drogę do powstania naturalnego kolagenu. Posiłek trafia do żołądka, który zaczyna go trawić, wyodrębniając przy tym poszczególne aminokwasy i uwalniając je do krwioobiegu, by dalej rozprowadzić je po całym organizmie. Kolejny etap budowy kolagenu należy już do naczyń krwionośnych, które przejmują i przekazują je do organów właściwych takich jak skóra, lub jak w przypadku stawów wchłaniają je z macierzy międzykomórkowej. Kolejno następuje proces łączenie zbioru wyodrębnionych i dostarczonych aminokwasów w ściśle określonej kolejności oraz ilości tworząc naturalny kolagen. Dwa aminokwasy, które wymagane są do odbudowy naturalnego kolagenu powstają wyłącznie w naszych organizmach w zachodzącym procesie syntezy witaminy C, z dostarczonymi aminokwasami proliny i lizyny. Są to dwa wyjątkowe aminokwasy- hydroksyprolina i hydroksylizyna. Z połączonych ze sobą tych wszystkich aminokwasów powstają łańcuchy polipeptydowe, które zaczynają tworzyć naturalny kolagen, następnie wbudowują go w te miejsca naszego organizmu w których został on utracony lub uszkodzony. Rekonstrukcja naturalnego kolagenu w naszym organizmie jest możliwa wyłącznie w naturalnym procesie jaki w nim zachodzi . Oczywiście, by proces odtworzenia, czy rekonstrukcji naturalnego kolagenu mógł nastąpić, musimy dostarczyć do niego wybrane i tak rzadko występujące w naturze aminokwasy dodatkowo które posiadają swoje pierwotne właściwości zdolne rozpocząć ten niezwykły proces w naszym organizmie.

4.KOLAGEN jak dostarczyć?


Jak dostarczyć tak bezcenny zbiór aminokwasów, które systematycznie będą odbudowywać w naszym organizmie naturalny kolagen? Możemy wyróżnić trzy formy jego dostarczenia, oczywiście na tym etapie wykluczając jakość kolagenu, a jedynie próby jego zaaplikowania do naszego organizmu. Jako pierwsze pod analizę weźmy różnego rodzaju kremy czy żele, które zawierają kolagen. Z pewnością natura jest nieodkryta, lecz próby dostarczenia z zewnątrz do skóry właściwej zbioru połączonych ze sobą aminokwasów jeśli takie same są zaraz pod nią i które nigdy niewydostaną się na zewnątrz. Cząstka kolagenu to zbiór połączonych ze sobą aminokwasów tworzących zbyt dużą cząstkę by mogła przedostać się przez naskórek, dodatkowo kolagen to białko więc jego magiczna przenikalność świadczyłaby o zdolności żywienia się przez skórę. Pamiętając że kolagen to nie jest nasza zewnętrzna skóra a wyłącznie elementem skóry właściwej która znajduje się pod jej powierzchnią. Drugim popularnym i wykorzystywanym sposobem jest iniekcja z kolagenu tzw. ostrzyki z kolagenu. Super udało się pokonać naskórek i zaaplikować bezpośrednio kolagen, czy w bolący staw kolanowy czy w zmarszczkę która nas tak bardzo drażniła przy każdej wizycie przed lustrem. Bez wątpienia w jednym i drugim przypadku nastąpi poprawa a przynajmniej powinna czyli bóle stawowe ustępują a zmarszczka prawie zniknęła. Zaraz ale dlaczego tak szybko objawy powróciły kolano czy bark znowu boli a zmarszczka z dnia nadzień robi się większa. Iniekcja z kolagenu jest formą wypełniacza który nasz organizm bardzo szybko wchłania i niestety obnaży nieuchronny powrotu bólu w stawach czy tej naszej niepożdanej zmarszczki. Ale dlaczego tak się dzieje przecież kolagen znalazł się już bezpośrednio w stawie czy skórze właściwej, tak lecz jest to punktowe ostrzykniecie kolagenem który nie wbudowywuje się w nasz kolagen rozpoczynając jego rekonstrukcję czy odbudowę a jedynie wypełnia miejsce gdzie go wstrzyknieto . Wstrzyknięty kolagen został podany w połączonych ze sobą aminokwasach i nie ma możliwości przekazania ich do organizmu który z nich będzie odbudowywał kolagen czy to w naszej chrząstce stawowej czy skórze, zapomnijmy że kolagen podany w ten sposób rozejdzie się po naszym ciele i zacznie go uzupełniać w miejscach jego niedoborów czy braków. Gdyby tak było to świadczyło by że nasz organizm kanibalizuje inne komórki kolagenu by dostarczyć je w brakujące miejsca co jest oczywiście niemożliwe. A więc jak pozyskać i dostarczyć naturalny kolagen? kremy żele nie, ostrzyki tak ale drogo, efekt chwilowy i wyłącznie punktowo. Pozostaje ostatnia możliwa a zarazem w pełni naturalna forma uzupełnienia kolagenu jaką jest jego suplementacja. Sposób na uzupełnienie niedoboru czy braku naturalnego kolagenu w naszym organizmie jest wyłącznie jeden, doustnie a całą resztę złożonego procesu jego odbudowy wykona już nasz organizm który ma w swoich genach zaprogramowane jego absorbcję. Każda inna forma dostarczenie kolagenu wyklucza jego rekonstrukcję, dlaczego? Nie da się jedynkowo przenieść kolagenu w miejsce jego niedoboru naszego ciała może to wyłącznie zrobić nasz organizm który sam wbuduje nowy naturalny kolagen a naszym zadaniem jest jedynie dostarczyć tak rzadkie i bezcenne aminokwasy by mógł ten magiczny proces rekonstrukcji rozpocząć i co bardzo ważne bez przerwy przeprowadzać.

5.KOLAGEN jak pozyskać


Skąd pozyskać najlepszy i naturalny kolagen , gdzie występuje jak go wyodrębnić . Oczywiście znajdziemy wiele artykułów o galaretkach, rosołach i innych potrawach które zawierają kolagen i to jest prawda lecz tylko częściowo bowiem jest to kolagen po obróbce termicznej który traci swoje właściwości przechodząc w postać hydrolizatu kolagenu czyli żelatyny. Bowiem gdyby tak było to nasza codzienna kolacja w postaci galaretki z np.kurzych łapek byłaby receptą na kolejki w przychodniach do reumatologów oraz ortopedów a nasza skóra przez całe życie byłaby piękna jędrna i bez zmarszczek, niestety nierealne. Tak bardzo popularne hydrolizaty kolagenów otrzymane w procesie wielokrotnej obróbki termicznej i chemicznej najczęściej wykonane z kości to również żelatyna. A więc jak pozyskać kolagen który spełni swoje zadanie w naszym organizmie. Kluczowa funkcjonalność kolagenu to jego pierwotne właściwości w postaci natywnej czyli bez obróbki termicznej i chemicznej, no tak ale przecież nikt nie jest w stanie zjeść surowej skóry wołowej czy wieprzowej nie mówiąc o ścięgnach, surowa skóra z ryb również nie wchodzi w nasze menu. Tu przychodzi wiedza i technika XXI wieku która umożliwia wyodrębnienia kolagenu w postaci natywnej umożliwiając jego suplemetację już w postaci kapsułek. Liofilizacja odkrycie NASA które umożliwia dokonanie pewnego rodzaju cudu, sublimację wody w niskich ujemnych temperaturach zachowując pełne właściwości liofilizatu sprowadzając go do wysokiej jakości koncentratu. Technologia umożliwia wyodrębnienie aktywnych biologicznie aminokwasów które nie zostały naruszone tworząc idealny liofilizat kolagenu. Oczywiście proces jest złożony, jednak w efekcie końcowym otrzymujemy naturalny liofilizowany kolagen o najwyższej dostępnej jakości. Najczystsza postać naturalnego kolagenu dodatkowo doprowadzona do koncentratu która umożliwia nam jego dostarczenie do naszego organizmu by odbudowywał w nim tak bezcenny naturalny kolagen. Liofilizacja to bardzo złożony i kosztowny proces co niestety przekłada się na końcową cenę liofilizowanych kolagenów jednak w zamian otrzymujemy najwyższej jakości kolagen o wysokiej skuteczności.

6.KOLAGEN za co odpowiada


Kolagen to nasze zdrowie od wewnątrz i zewnątrz. Występuje praktycznie w każdym naszym organie, sercu, płucach, wątrobie, kościach, oku, naczyniach krwionośnych, włosach, paznokciach, czy wreszcie stawach, ścięgnach i skórze. Świadomość jego obszaru alokacji świadczy o jego wysokim znaczeniu i ważnej roli jaką pełni w naszym organizmie. Ale za co odpowiada, w każdym z organów pełni inną funkcję lecz kolagen głównie charakteryzuje się dużą odpornością na rozciąganie i tak np. podtrzymuje nasze organy wewnątrz otrzewnej czy serce, tworzy ścięgna czy utrzymuje sprężystość i jędrność naszej skóry.

7.KOLAGEN rodzaje


Odkryto i udokumentowano już kilkadziesiąt rodzajów kolagenu. Czym się więc różnią od siebie, wyłącznie ilością i rodzajem aminokwasów z których powstaje. W zależności od ich budowy jest kolagenem mniej lub bardziej złożonym, najbardziej złożonym kolagenem jaki występuje w naszym organizmie jest kolagen w skórze typu pierwszego, bardzo ważną informacją jest również fakt że kolagen typu pierwszego zawiera aminokwasy niezbędne do odbudowy wszystkich innych rodzajów kolagenu jaki występuje w ludzkim organizmie. Mitem jest że istnieje kolagen morski, niema w naturze kolagenu morskiego a jedynie niektórzy producenci przyjęli takie nazewnictwo dla kolagenu pozyskanego z ryb morskich. Lub jeszcze lepiej kolagen z alg morskich, który może występować wyłącznie jako fikcja literacka bądź Saint sfiction w opisie naturalnego kolagenu u niektórych producentów. Bardzo ważną informacją jest też że kolagen jest pochodzenia wyłącznie zwierzęcego więc wegańskiego kolagenu również nie znajdziemy.

8.KOLAGEN znaczenie jakości


Jakość synonim skuteczności co w przypadku kolagenu jest kluczem i sensem dla jego suplementacji . Zawsze możemy zjeść pyszną naszą Polską galaretkę ale głownie dla walorów kulinarnych. Hydrolizat kolagenu w postaci proszku, saszetkach, tabletkach czy kapsułkach często prześcigając się w reklamach ich producentów 5000mg !! 10000mg !! ale z jakim skutkiem, no bo przecież po takiej ilości w krótkim czasie nasz organizm miałby jego nadmiar a nie braki, nasze zmarszczki pewnie by zginęły a nasza skóra po kilku miesiącach wyglądałaby jak w przeszłości gdy mieliśmy po 20 lat. czyżby umknąłby mi jakiś news sześćdziesiąt latka o wyglądzie trzydziestolatki ? W przypadku liofilziatów kolagenu również możemy rozróżnić czy podzielić na lepszy liofilizowany kolagen i słabszy liofilizowany kolagen, wynika to głównie z ilości aminokwasów w liofilizacje, krytycznej temperatury denaturacji kolagenu w wyniku której staje się żelatyną czy ilości kolagenu w samej kapsułce czy dawce oferowanej przez producenta. Pierwsze kryterium jakości dla liofilizatów kolagenu to ilość zawartych w nim aminokwasów, bo może ich być od kilku do kilkudziesięciu a wynika to wyłącznie z czego został pozyskany. Czy jego wyodrębnienie zostało przeprowadzone ze ścięgien wołowych, czy skór rybich lub skór wołowych i wieprzowych. Największą ilość aminokwasów posiada kolagen typu pierwszego pozyskany ze skóry wołowej lub wieprzowej. Kolagen ze ścięgien czy skór rybich zawiera nawet o 50% mniej aminokwasów. Często producenci słabszych liofilizowanych kolagenów próbują w sieci lobbować swoją przewagę, prawda jest jednak niepodważalna. Kolagen ze skór wołowych i wieprzowych posiada największą ilość aminokwasów zaliczany do kolagenu typu pierwszego dzięki czemu charakteryzuje się największą strukturalną wytrzymałością na rozciągnie. Co to znaczy iż jego wyodrębnienie jest niezwykle trudne oczywiście by jednocześnie zachować jego natywną postać i pierwotne właściwości. Dlaczego tak ważna jest ta ilość aminokwasów w przyjmowanym kolagenie, oczywiście by odbudował każdy kolagen stawach, chrząstkach oraz włącznie z najbardziej złożonymi jak skóra. By to zobrazować wyobraźmy sobie ze nasza skóra to ściana małych cegiełek, jeśli połowy z nich będzie brakowało ta ściana niepowstanie i dokładnie jest tak samo z kolagenem musi mieć pełną ilość wymaganych aminokwasów do rekonstrukcji czy budowy w naszym organizmie kolagenu. Brak lub częściowy brak proliny, lizyny alaniny czy wielu innych aminokwasów nawet jeśli posiadamy w organizmie pozostałą ilość brakujących aminokwasów kolagen niezostanie wytworzony w naszym organizmie. Bardzo ważne nieposiadany zdolności magazynowania aminokwasów by uwolnić je w chwili kiedy ich nasz organizm tak bardzo potrzebuje. Dlatego tak ważne jest by przyjmowany liofilizowany kolagen był z największą ilością aminokwasów których pozyskanie jest możliwe wyłącznie ze skór wołowej i wieprzowej. Skąd taka różnica w ilości aminokwasów pomiędzy surowcem z którego zostaje wyodrębniony lioflizat kolagenu, odpowiedzią jest sama natura ssaki często tak bardzo pokrewne genetycznie u których również ilość aminokwasów jest pokrewna z ludzkimi. Natomiast ryby są kręgowcami niższego rzędu co możemy między innymi zaobserwować w składzie aminokwasów z których zbudowana jest ich skóra a która jest właśnie wykorzystywana do wyodrębnienia liofilizatu kolagenu tzw. rybiego. Możemy zaobserwować pomiędzy firmami wyodrębniającymi liofilizowany rybi kolagen różnicę kolagen z dorsza czy łososia artykułując większą ilość aminokwasów pomiędzy jednym a drugim. Kolejnym ważnym czynnikiem jakościowym jest temperatura denaturacji w wyniku której liofilizowany kolagen zmieni się w zwykłą żelatynę który również wynika z surowca którego został wyodrębniony liofilizowany kolagen. Kolagen ssaków wieprzowina czy wołowina, posiada próg 38 celciusza w którym ten niepożądany proces następuje, natomiast kolagen rybi już przy temperaturze 18 celciusza ulega denaturacji rozpadając się zamieniając bezwartościową w żelatynę. Ostatni próg jakościowy to ilość liofilizowanego kolagenu w kapsułce czy dawce bo może go być od 8mg do aż 100mg. Na chwilę obecną tylko jednej firmie udało się osiągnąć tak wysokie stężenie liofilizowanego kolagenu a dodatkowo z największym pokrewieństwem aminokwasów oferując go w swoim produkcie LyoColl ®100mg.

9.KOLAGEN poprawna suplementacja


Czy można źle lub niewłaściwie suplementować kolagen okazuje się że tak. Pod uwagę bierzemy wyłącznie kolagen liofilizowany który dzięki swojej jakości charakteryzuje się wysoką skutecznością. Producenci osiągnęli tak wysoki poziom jakości kolagenu który możemy niepoprawną suplemetacją czy przez niewłaściwe przechowywanie najzwyczajniej zniszczyć . Temperatura jest parametrem który musimy przestrzegać by uniknąć denaturacji liofilizowanego kolagenu, przechowywać w zamkniętym opakowaniu i pomieszczeniu o temperaturze jakiej producent zaleca w informacji na swoim opakowaniu oraz w momencie przyjmowania popić wyłącznie zimną bądź letnią wodą. Zalecane jest również unikanie popijania gazowaną woda ze względu na możliwość odbijania co może być niekomfortowe że względu że liofilizowany kolagen jest koncentratem o pierwotnych właściwościach również smakowych i zapachowych dość charakterystycznego dla białka kolagenowego.

10. KOLAGEN konsekwencje niedoboru


Niedobór kolagenu w naszym organizmie to ból w stawach często bóle wielostawowe reumatyczne, artroza pogłębiające zwyrodnienia stawów, mniejsza wydolność naszych wewnętrznych organów, czy najbardziej widoczne i często tak bardzo przygnębiające zmarszczki mnóstwo zmarszczek obwisła skóra aż w końcu utrata elastyczności i sprężystości skóry. Objawy niedoboru naturalnego kolagenu uświadamiają jedynie jak ważnym jest białkiem jak bardzo go potrzebujemy i w końcu jak bardzo go pragniemy by zachować wieczną młodość w pełni tego słowa znaczeniu bowiem chodzi o naszą młodość wewnętrznie i zewnętrznie.

Czy warto zbagatelizować braki i niedobory kolagenu w naszym organizmie wiedząc jak jest ważny?


Czy poznając jego niezwykłe właściwości powińmy zacząć go suplementować?


Czy jeśli zacznę od jutra nie będzie za późno?


Posiadając wiedzę wyłącznie od nas samych zależy jaką decyzję podejmiemy i z jakimi konsekwencjami

.